HYVINVOINTIA, LEVOLLISUUTTA JA ITSEVARMUUTTA KEHOTIETOISUUDEN AVULLA

henriika maikku

Jatkuva suorittaminen, puskeminen ja kaasu pohjassa kiitäminen sairastuttaa. Se on hyvinvointivalmentaja Kaisa Jaakkolan sanoin jatkuvaa velaksi elämistä, josta maksamme lopulta kehon ja mielen rikkoutuessa kovaa korkoa. Kukaan meistä ei ole kone, jolta voi pyytää aina vain vähän lisää.

Nykyisessä kuormittavassa, ristiriitaisessa ja kiivastahtisessa maailmassa on loputtomiin tilanteita, joita emme voi hallita. Ympäristö puskee uskomuksia, että on pysyttävä joustavana ja ketteränä. On oltava tikissä ja iskussa. Tai vähintäänkin yritettävä esittää, että niin olisi. Silloinkin, kun sisäinen maailma on pelottava, sekava, hätääntynyt ja yksinäinen. 

Mitä pidempään kohtuuton kuormitus jatkuu, sitä pelottavampaa on pysähtyä. Kun aloin selviytyä puolison hirvikolaria seuranneista selviytymistaisteluvuosista, oli hirveää tajuta, etten muista niistä oikeastaan mitään muuta kuin hataria ja paniikinomaisia mielikuvia päivittäisestä selviytymiskamppailusta. 

Niin kuin monilla muillakin, lopulta totaalinen väsyminen pakotti pysähtymään. Suurin ja syvin apu on tullut avoimuuden ja rehellisyyden kautta. Toisten ihmisten kanssa ja erityisesti kehotietoisuuteen pysähtymisen avulla. 

”Olin varma hallitsin virtaa, kunnes kohti se kääntyi”, laulaa Juha Tapio. Kun virta kääntyi kohti, eivätkä omat voimat riittäneetkään en selviytynyt enää sillä tahdonvoimalla, jolla olin tottunut selviytymään. Silloin ei lopulta jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin nöyrtyä. Nöyrtymisessä on suuri armo. On armo nöyrtyä. Se on tie, jolle kannattaa lähteä. Nöyryyden kautta voi löytää sellaista levollisuutta ja totuutta itsestä, jota ei ole ennen uskaltanut katsoa. 

Kokemusta voisi kuvata näin: Vaikka tunnen voimakkaita tunteita, minulla on syvällä hyvä olo itsessäni. Keho tuntuu pehmeältä, joustavalta ja voimakkaalta. Minun on helppo antaa keholle lupa liikkua monin eri tavoin. Uskallan tanssia ja laulaa, vaikken niissä erityisen hyvä olekaan. Uskallan olla pehmeä ja jämäkkä. Elämä tuntuu pääsääntöisesti virtaavan lävitseni. Kehon liikkeet tuntuvat luonnollisilta.

Kestävää hyvinvointia ja elinvoimaa voi tarkastella vakauden ja liikkeen välisenä suhteena.

Howard Gardner, joka on älykkyystutkimuksen merkittävä uranuurtana sanoitti 1983 kirjassaan Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligence käsitteen: kehollinen ja kinesteettinen älykkyys.

Ihminen saa kehon sisäisestä tilasta kehoaistin eli interoseption kautta valtavan määrän informaatiota. Samalla olemme niin jähmettyneitä ja tottuneet elämään päässämme, että olemme menettäneet herkän kyvyn ottaa vastaan ja hyödyntää kehon antamaa informaatiota. 

Kehotietoisuus tuo sisäistä levollisuutta, joka syntyy siitä, että ihminen oppii tukemaan kehoaan ja sen toimintavalmiutta myös paineisissa tilanteissa.

Kehotietoisuuden hyödyt hyvinvoinnissa, ihmissuhteissa ja vaikkapa johtamistyössä ovat ilmeiset. Kehotietoisuus antaa

  • uskallusta luottaa, että olet uskottava omana itsenäsi
  • kykyä virittyä toisille ja suunnata toimintaa selkeästi, johdonmukaisesti ja rauhallisesti
  • tietoisuutta siitä, mitä pinnan alla tapahtuu
  • uskallusta puhua kokemuksellista puhetta
  • radikaalia hyväksyntää ja vapautta. Kun olet sinut omissa nahkoissasi, ajattelusi on kirkkaampaa ja tilannetajusi terävämpää
  • kykyä johtaa omia energiatasoja ja elinvoimaa kestävästi
  • mahdollisuutta saada liikunnasta tehot irti
  • kykyä tukea kehoa ja sen toimintavalmiutta myös paineisissa tilanteissa

On tärkeää huomata, että keho ja mieli ovat yhtä. Kehon ja mielen tila kulkevat käsi kädessä. Kehotietoisuus auttaa hämmästyttävän paljon saamaan otetta myös siitä, mitä henkisesti tapahtuu. Kehotietoisuus on metataitoa, jonka avulla saat maailmanluokan treeniohjelmista tehot irti ja toisaalta pystyt kokemaan levollisuutta paineisissakin tilanteissa. 

Kun tietoisuus kumpuaa kehosta, muuttuu keho vankilasta vapaudeksi, vaatimukset ja käskyt kutsuiksi, itseinho hellyydeksi ja jäykkyys elinvoimaksi

***

JUURA – Vaativien vuorovaikutustaitojen valmennus starttaa syksyllä 2024

Lue täältä lisää. Hae nyt mukaan. Pidämme koulutusryhmät pieninä varmistaaksemme korkeatasoisen kokemuksellisen oppimisen. Hae mukaan nyt. 

Vuorovaikutustaitojen valmennus on erinomaisesti suunniteltu ja erittäin vaikuttava koulutus vuorovaikutussuhteiden ymmärtämiseen ja kokemiseen. Suosittelen kaikille työyhteisön jäsenille asemasta riippumatta. 

Taina Arjanne –Toimitusjohtaja Tommy Hellsten -instituutti Oy

Psykologisen turvallisuuden johtaminen webinaari 1.3.2024 klo 8.o0-9.oo yhdessä Andasin Eeva Jaakonsalon kanssa. Ilmoittaudu Henriikalle: henriika.maikku@juura.fi

Traumatietoisuus Hevoavusteisessa työssä

12.-13.9.2024  antavat ymmärrystä trauman kohtaamiseen hevosavusteisuudesta kiinnostuneille tai sitä tekeville ammattilaisille. Lue lisää täältä. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lue
LISÄÄ

henriika.maikku@juura.fi
040 4168409

esa.korhonen@juura.fi
045 3290651

Lapinkyläntie 643
07870 Skinnarby
Loviisa

Tietosuojaseloste